وبلاگ

رزین پلی اورتان چیست؟

ساخت کفپوش رزینی

در این قسمت میخواهیم در مورد این موضوع صحبت کنیم که رزین پلی اورتان چیست و چه کاربردی دارد؟ رزین پلی اورتان یا پلی یورتان ماده ای است که در آب حل نمی شود. این ماده بسیار چسبناک بوده و به صورت دو جزئی و تک جزئی در بازار موجود می باشد و در شرایطی خاص سخت می شود. رزین پلی اورتان می تواند دارای منشا طبیعی و یا مصنوعی باشد. واکنش این ماده در دمای معمولی انجام می شود و احتیاج به شرایط دمایی خاصی ندارد. رزین پلی یورتان از پلیمرهایی با ویسکوزیته بالا تشکیل شده است. پلی اورتان در برابر ضربه و یا سایش بسیار مقاوم است. این ماده همچنین در برابر ترک خوردن استحکام زیادی دارد. پخت یا سخت شدن رزین پلی اورتان در دمای محیط و با سرعت زیادی انجام می شود. یکی از مهم ترین پلی اورتان ها آلیفاتیک می باشد. از پوشش های پلی اورتان می توان برای پوشاندن کف نیز استفاده نمود.

رزین پلی اورتان

رزین پلی اورتان تک جزئی

رزین های پلی اورتان تک جزئی به راحتی بر روی سطوح مختلف می چسبند. رزین های تک جزئی در مجاورت با هوا یا رطوبت آن فعال می شودن و نگهداری آن ها به مراتب از رزین های دو جزئی دشوار تر است. این نوع رزین یک لایه ی محکم را بر روی سطوح دیگر ایجاد می نماید. رزین های پلی اورتان مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی از خود نشان می دهند. همچنین مقاومت مکانیکی بسیار بالایی داشته و در برابر ضربه مقاومند. یکی دیگر از خواص منحصر به فرد این رزین مقاوم بودن آن در برابر حرارت است. از چسب پلی اورتان که به ماستیک پلی اورتان نیز معروف است می توان در فضاهای بیرون ساختمان استفاده نمود. رنگ این ماده عموما سفید، مشکی و خاکستری در بسته بندی های صنعتی که به صورت بشکه ای می باشد و یا بسته بندی های عمومی که به صورت کارتریج و سوسیسی ( کالباسی)  می باشد، است.

رزین پلی اورتان دو جزئی چیست؟

رزین پلی اورتان دو جزئی نوعی رزین است که به همراه هاردنر یا سخت کننده مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این رزین بیشتر در صنایع رنگ سازی استفاده می شود. پلی اورتان دو جزئی حلال ندارد. با استفاده از لاک پلی اورتان دوجزئی می توان ساخت قالب های حساس را انجام داد. رزین پلی اورتان باعث می شود ساخت قالب ها با سرعت بیشتر و تنوع بالا تر انجام شود. این قالب ها را می توان در تیراژ خیلی کمی تولید نمود.

کاربرد های رزین پلی اورتان دو جزئی چیست؟

از این رزین می توان در صنایع مختلف استفاده نمود. مقاومت بالای رزین پلی اورتان در برابر سایش و مقاومت مکانیکی بسیار بالای آن باعث شده است که بتوان از آن برای روکش نمودن سطوح بتنی استفاده کرد. همچنین این ماده برای مقاوم سازی فلز مورد استفاده قرار می گیرد. پایداری این روکش ها در برابر اشعه ماورای بنفش نسبت به رزین اپوکسی بیشتر است. از رزین پلی یورتان می توان کفپوش های مناسبی برای مراکز درمانی و سالن های ورزشی ساخت.

پلی یورتان

پلی یورتان

انواع رزین پلی اورتان

فوم پلی اورتان نرم یا انعطاف پذیر

پلی اورتان بیشتر به عنوان ماده محافظ استفاده می شود. در وسایل نقلیه، مبلمان و تشک ها از این رزین کمک گرفته اند. انعطاف پذیر بودن فوم پلی اورتان نرم باعث می شود که بتوان آن را به شکل های مختلف در آورد. مزیت دیگر آن استحکام و مقاومت بسیار بالای آن می باشد.

فوم پلی اورتان سخت

از فوم پلی اورتان بیشتر برای عایق کاری ساختمان ها استفاده می شود. این ماده موجب می‌شود که بتوان در مصرف انرژی صرفه جویی نمود. فوم پلی اورتان سخت به عنوان عایق باعث می شود که در زمستان ساختمان ما گرم مانده و در تابستان خنک باشد. این ماده همچنین عایق خوبی برای صدا است.

ترموپلاستیک TPU

رزین پلی اورتان ترمو پلاستیک عایق حرارتی بسیار خوبی محسوب می شود و در خودروسازی و صنایع دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع رزین قابلیت کشسانی بسیار خوبی داشته و در برابر ساییدگی مقاوم است.

پلی اورتان پایه آب PUD

از این نوع پلی اورتان به عنوان چسب یا پوشش دیگر مواد استفاده می شود. به این دلیل که حلال این نوع رزین بر پایه آب است می توان از آن به جای ترکیبات آلی استفاده نمود.

رزین پلی اورتان قالب گیری RIM

برای ساخت وسایلی همچون کیس کامپیوتر و یا قطعات خودرو مانند سپر می توان از این نوع رزین استفاده نمود. اگر بخواهیم قطعاتی بسازیم که مقاوم و در عین حال سبک باشند از این رزین استفاده می کنیم.

ساخت کفپوش رزینی

ساخت کفپوش رزینی

کاربردهای رزین پلی اورتان

از رزین پلی اورتان در صنایع خودرو سازی و همچنین صنایع دریایی استفاده می شود. در خودرو سازی برای ساخت انواع قطعات خودرو می توان از پلی اورتان استفاده نمود. همچنین به منظور عایق نمودن فضای داخلی خودرو از این ماده استفاده می شود. به دلیل دوام بالای این ماده در برخی قسمت های خودرو این نوع رزین جایگزین فلز شده است. در وسایل دریایی مختلف نیز از این نوع رزین برای عایق کاری موتور و شلنگ ها استفاده می کنند. وزن سبک این ماده سبب می شود علاوه بر عایق بندی مناسب عملکرد منفی به دلیل اضافه وزن بر روی وسایلی مانند قایق و کشتی نداشته باشد.

چسب کشتی

یکی از چسب هایی که در دسته ی چسب پلی اورتان قرار می گیرد چسب کشتی می باشد. خرید چسب کشتی برای چسباندن چوب، فلز و … بر روی سطوح دیگر توصیه می شود. از چسب مارین یا چسب کشتی می توان در سطوح مرطوب نیز استفاده نمود. این چسب یکی از محصولات ساخت کشور ترکیه می باشد که ضد آب است. از این ماده می توان برای پر کردن درز ها استفاده کرد.

رزین پلی اورتان به دلیل خاصیت کشسانی خود در صنایع دیگری مانند صنعت پوشاک مورد استفاده قرار گرفته است. از این ماده می توان در برخی مواقع به جای چرم استفاده کرد. همچنین در کفی کفش ها از رزین پلی اورتان استفاده می شود.

نسبت به رزین اپوکسی کفپوش هایی که با استفاده از پلی اورتان ساخته می شوند مقاومت بیشتری دارند. از این ماده می توان برای ساخت کفپوش در فضای باز نیز استفاده نمود و نگرانی بابت قرار گرفتن در برابر نور خورشید و تغییر رنگ آن وجود ندارد.

رزین پلی اوزتان می تواند به عنوان یک عایق الکتریکی نیز استفاده شود. از این ماده برای محافظت از سیم پیچ ها و خازنها و دیگر قطعات الکتریکی در مقابل رطوبت و گرد و غبار استفاده می شود.

قیمت رزین پلی اورتان

قیمت این ماده از اپوکسی ارزان تر است. البته به دلیل میزان عرضه و تقاضا در بازار قیمت رزین پلی اورتان متغیر می باشد. یکی از تولید کنندگان مهم رزین پلی یورتان شرکتی در ترکیه می باشد. این شرکت به جز این محصول، چسب کاشی و رزین اپوکسی را نیز تولید می نماید.

 

 

 

 

2 دیدگاه در “رزین پلی اورتان چیست؟

  1. مهناز کرامتی گفت:

    رزین پلی اورتان با بقیه رزین ها چه فرقی داره؟!

    1. رزین های پلیمری انواع مختلفی دارند که یکی از اون ها پلی اورتان هست، تفاوت ها بسیار هست که در یک مقاله مجزا باید شرح داده بشه، انعطاف پذیری، زمان گیرش، نحوه اجرا، موارد مصرف، رنگ ها ترکیبات همه زرین ها با هم مختلف هستند و نیاز مه معرفی مفصل دارند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *