وبلاگ

رزین صنعتی چیست؟

کاربرد رزین

اگر بخواهیم بگوییم رزین صنعتی چیست و چه کاربردهایی دارد باید بدانیم  که رزین، پلیمری با زنجیر های بلند مولکولی است که هم به شکل طبیعی وجود داشته و هم در آزمایشگاه تولید می‌شود. رزین ها بر اساس ساختار مولکولی دسته بندی شده‌اند و از آنها در صنایع مختلف استفاده می‌کنند. یکی از مهمترین ویژگی های رزین چسبندگی بسیار بالای آن است. به همین دلیل در تولید محصولات ساختمانی مانند پوشش‌های صنعتی، چسب بتن و چسب کاشی سرامیک از این ماده استفاده می‌شود.  انواع رزین های صنعتی قابلیت حل شدن در آب را ندارند و این موضوع یکی از مزایای آنها است. خوب است بدانید حلال این ترکیبات الکل، تلوئن، زایلین و موادی از این قبیل می‌باشد.

انواع رزین:

رزین ها انواع متفاوتی دارند که عبارتند از:

 

رزین اپوکسی

رزین اپوکسی از مهمترین و پرکاربردترین رزین های صنعتی است که در ساختمان سازی کاربرد بسیاری دارد. این رزین ها رنگ پذیر بوده و در برابر مواد اسیدی و بازی مقاومند. چسبندگی بالای این رزین ها به سطوح مختلف مانند فلز، بتن و استیل باعث شده است که کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف داشته باشند. برای بالا بردن خواص رزین اپوکسی از سخت کننده های پلی آمینی کمک می گیرند. بدین صورت این مواد در برابر ضربه و سایش مقاوم می‌شوند.

رزین در صنعت

رزین در صنعت

رزین پلی استر

یکی دیگر از رزین های بسیار پر مصرف رزین پلی استر است. از این رزین بیشتر برای پوشش دهی استفاده می شود. اگر بخواهیم این نوع رزین را با رزین اپوکسی مقایسه نماییم باید بگوییم که پوشش دهی رزین پلی استر ضعیف تر می باشد. این نوع رزین در برابر مواد قلیایی واکنش می دهد. برای اینکه رزین پلی استر سخت شود نباید در معرض هوا قرار گیرد. بدین صورت که سطح رزین با یک ماده مانند پارافین پوشانده می شود تا از رسیدن اکسیژن به آن جلوگیری کند. مقاومت بالای این نوع رزین در برابر مواد اسیدی باعث شده است که از آن در صنایع ساختمان استفاده شود.

رزین وینیل استر

این نوع رزین چسبندگی بسیار بالایی به بتن و همچنین فولاد دارد. مقاومت بالای این رزین در برابر مواد شیمیایی باعث شده است که کاربرد زیادی در صنعت داشته باشد. قیمت  رزین وینیل استر نسبت به نوع پلی استر بیشتر است. از این رزین برای تولید مخزن، لوله و تجهیزات این چنینی استفاده می شود.

انواع رزین

انواع رزین

رزین اکریلیک

رزین اکریلیک یک ماده ی شفاف است که هم به شکل پایه آب و هم به شکل پایه الکل تولید می شود. از این رزین بیشتر در ساخت رنگ های استخر و همچنین رنگ هایی که بر روی آسفالت مورد استفاده قرار می گیرد استفاده می کنند.

رزین پلی اورتان

رزین پلی اورتان بیشتر در مواردی که احتیاج به ماده ای نرم با خاصیت الاستیته بالا باشد مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از بهترین انواع رزین های صنعتی رزین پلی اورتان است. این نوع رزین نسبت به رطوبت حساس بوده و واکنش می دهد. در هنگام استفاده از این رزین رطوبت محیط باید کم باشد. در غیر اینصورت رزین به فوم تبدیل می شود. علاوه بر اینکه می توان با استفاده از این رزین پوشش نرمی ایجاد نمود با مخلوط نمودن رزین پلی اورتان با مواد دیگر می توان پوششی سخت درست کرد که در برابر سایش و ضربه نیز مقاوم باشد.

رزین

رزین

رزین فوران

اگر پوششی با استفاده از رزین فوران ایجاد شود در برابر اسید و باز و مواد شیمیایی مقاوم است. به همین دلیل برای پوشش دهی به انواع لوله ها و مخازن می توان از این ماده استفاده کرد. رزین فوران قابلیت رنگ کردن ندارد و شاید این یکی از مهم ترین معایب آن محسوب شود. رنگ این رزین سیاه است. رزین فوران با کمک یک کاتالیزور اسیدی سخت می شود. این کاتالیزور قابلیت استفاده بر روی سطوحی از جنس بتن یا فلز را ندارد زیرا ممکن است باعث خوردگی آن ها شود. پوشش هایی که با استفاده از رزین فوران ساخته و اجرا می شوند در برابر انواع حلال های صنعتی مقاومند.

رزین فنولیک

از این رزین بیشتر برای ساخت قطعات الکترونیکی استفاده می شود. رزین فنولیک مقاومت بسیار بالایی در برابر دما دارد.

رزین های آلکیدی

رزین های آلکیدی از جمله رزین های ارزان در صنعت هستند. این رزین ها در برابر عوامل محیطی همچون باران های اسیدی و اشعه فرابنفش بسیار مقاوند. از رزین های آلکیدی بیشتر برای تولید رنگ های ساختمانی کمک می گیرند.

به طور کلی فرآیند تولید رزین ها بدین صورت است که طی مراحلی همچون یکی واکنش شیمیایی تولید می شوند. در برخی رزین های دو جزئی مانند پلی اورتان و اپوکسی باید دو ماده با یکدیگر ترکیب شوند تا رزین سخت شود. در بعضی موارد رزین ها در دمای بالا سخت می شوند. گاهی اوقات نیز ترکیب شدن با اکسیژن موجود در هوا می تواند رزین را سخت کند مانند رزین های آلکیدی. بعضی رزین های تک جزئی در برابر رطوبت واکنش نشان داده و سخت می شوند.

به طور کلی از رزین ها در صنایع مختلف مانند تولید رنگ، صنایع چسب, تولید و اجرای قطعات نسوز در صنعت، تولید مواد عایق، خودروسازی، تولید چوب های مصنوعی برای صنعت مبل سازی و … استفاده می‌شود.

قیمت رزین های صنعتی

به دلیل استفاده زیاد از رزین های مختلف در صنعت قیمت آن برای افراد حائز اهمیت می باشد. در صنایع شیمیایی و ساخت پوشش های مختلف و همچنین رنگ سازی از رزین استفاده می شود. رزین های اپوکسی که به رزین های مقوام در برابر خوردگی معروفند بیشتر در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند. در برخی از صنایع نیز از رزین هایی استفاده می شود که در برابر دما و رطوبت و همچنین مواد اسیدی مقاوم باشند. با واکنش دادن رزین پلی استر و رزین های آلکیدی و اضافه نمودن چند ماده ی دیگر رزین های اپوکسی پدید می آیند. با اینکه رزین های آلکیدی در برابر مواد اسیدی مقاومت زیادی ندارند اما در برابر ترک خوردگی استحکام بسیار خوبی دارند. برای دانستن قیمت هر نوع رزین می توانید به سایت های معتبر مراجعه نموده و اطلاعات لازم را کسب نمایید.

رزین

رزین

کاربردهای رزین اپوکسی

حال که دانستیم رزین صنعتی چیست باید بگوییم رزین اپوکسی در برابر آب بسیار مقاوم بوده و نفوذ ناپذیر است به همین دلیل در صنایع کشتی سازی از آن استفاده می شود. همچنین در تعمیر گاه ها برای تعمیر سپر ماشین ها به عنوان ماده ای فایبر گلاس از رزین اپوکسی استفاده می کنند. کفپوش های بیمارستان ها و سالن های ورزشی نیز با ترکیبات این ماده ساخته می شود. همچنین در کارخانجات پتروشیمی برای تولید محصولات مختلف از رزین اپوکسی کمک می گیرند. یکی از مهم ترین کاربرد های آن تولید رنگ و چسب است.

 

 

 

 

2 دیدگاه در “رزین صنعتی چیست؟

  1. آرزو نوری گفت:

    رزین صنعتی کدوم یک از این رزین هایی که توی مقاله هست؟

    1. نمیدونم مقاله رو خوندید یا خیر، بهترین پاسخی که میتونم خدمتتون بدم اینه که در صنعت هیچوقت یک پاسخ مطلق وجود نداره، برای همین همیشه برای انتخاب رزین صنعتی، باید شرایط کاری و همچنین انتظاری که از اون صنعت میره رو سنجید. ولی در مجموع رزین اپوکسی بیشتری سهم رو در صنعت داره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *